Les Majoralesses

Les Majoralesses de la Mare de Déu de la Font a Villalonga

Les majoralesses son un grup de dones que estan a càrrec de tindre cura de la Mare de Déu de la Font i de la Capella on es guarda i de fer la festa de la Patrona que es celebra cada 17 d’agost.  Aquest grup es renova cada any. La tradició diu que el dia de Corpus les integrants del nou grup van a la processó de la santa Custòdia vestides de color i acompanyant al grup que eixe any fa la festa que sempre van vestides de negre; a l’endemà del 17 d’agost les majoralesses entreguen les claus de la capella al nou grup i així va fent-se tots els anys.

El grup no te un número de components fixe. Unes amigues es comboiaven i es decidien a passar tot l’any pendents de totes les tasques que comporta ser majoralesa. Hi havia anys que calia reservar torn per optar a formar part del grup. Malauradament el canvi en els costums i el mode de vida actual ha fet que es perdera eixa voluntarietat i ha costat algun any trobar gent per formar un grup. Abans, les “xiques” solien ser fadrines i molt joves; hui fins i tot hi ha dones que han repetit.

Fa molts anys les majoralesses eixien els diumenges pel poble resant el rosari i anaven arreplegant gallets casa per casa amb la ben coneguda frase de ”La voluntat per a la Mare de Déu”. A poc a poc tot açò ha canviat; El rosari va deixar de resar-se pel poble i només es demanava;  també eixir cada diumenge a arreplegar diners ha deixat de fer-se. De vegades quan la majorasesa deia:això de “la voluntat per a la Mare de Déu,” la contestació era “la Mare de Déu ni menja ni beu”, una manera de dir que no hi havia voluntat o que no hi havia diners o ambdues coses. De tota mena, la gent del poble sempre ha sigut molt generosa amb la festa d’Agost

Una altra manera de suport econòmic era la venda setmanal de loteria jugant des de fa més de 30 anys al número 28.835. Els diners que s’arreplegaven bàsicament s’empraven en manteniment de la capella i en fer la festa; cada grup ha procurat deixar la seva empremta en la capella amb els diners que arreplegaven: pintar la façana, renovar les portes, canviar les làmpares, canviar les tovalloles de l’altar, restaurar les andes,…

Les majoralesses s’encarreguen d’obrir les portes per a que la gent puga anar a fer algun prec a la Mare de Déu de la Font o encendre algun ciri per demanar el seu favor, de tindre-ho tot a punt quan alguna parella va a casar-se –perquè tradicionalment la gent del poble es casa en la Capella i no en l’esglèsia-, de que tot estiga net, de donar el suport necessari per a que Vicent Estevan “el pintor” treballe en la tradicional “Tapiss” de Corpus, i tota una sèrie de tasques que les majoralesses acompleixen amb la il·lusió de poder mantenir any rere any una tradició tan arrelada al nostre poble.

 

Álbum de Fotos

Contacte